http://www.nomadtours.co.za/images/Maps/2010/NACV.jpg

Nomadlogo.jpg

 

Capetown to Victoriafalls

17 oktober tot 9 november

2009

fotoboek

Foto album

 

 

Dag 1

 

De wekker staat op 5:00 uur maar zijn ruim voordat hij af gaat al wakker. We drinken een bak koffie en gaan naar schiphol, Ria haar vader brengt ons weg. Voor 7:00 uur zijn we al op schiphol een Ĺ vroeger als werd aangegeven door de organisatie dat we hier aanwezig moesten zijn om in te checken blijkt het vliegtuig al helemaal volgeboekt. Alle plaatsen waren al gereserveerd, gelukkig waren er nog 2 plaatsen naast elkaar, wel is waar helemaal achterin maar we konden in ieder geval nog bij elkaar zitten. Later begrepen we dat hele families uit elkaar zaten.

 

Even na 9:00 uur kunnen we het vliegtuig in en om 10:05 uur gaan we onderweg naar Kaapstad een vlucht van 11:00 uur. Om 21:00 uur landen we in Kaapstad het was een lange vermoeiende vlucht met heel veel turbulentie. Als we onze bagage hebben en door de douane zijn staat er een taxi chauffeur op ons te wachten om ons naar het hotel te brengen. Terwijl wij nog even Zuid Afrikaanse rand gaan pinnen gooit de taxichauffeur onze bagage al in de auto. Vrij snel zijn we in het centrum van Kaapstad en bij het hotel. Na ingecheckt te hebben en onze rugzakken op de kamer hebben achtergelaten gaan we nog wat eten in het hotel. Er zou een Afrikaans diner feest zijn maar niemand weet hoe of wat. De keuken was al dicht maar zonder enige moeite hebben we wat kunnen bestellen. We moeten het alleen in de bar opeten maar we hebben gelukkig nog wat kunnen krijgen het was tenslotte al 22:30 uur. We nemen een paar biertjes en gaan naar bed.

 

Dag 2

 

Om 6:00 uur loopt de wekker af want om 6:30 uur kunnen we ontbijten. We moeten om 7:30 uur bij Nomad tours zijn en hebben nog wat tijd over en lopen een blokje om in Kaapstad. Nomad tours ligt tegenover het hotel en zijn er als een van de eersten, we wisten alleen niet dat we naar binnen moesten. We checken in en wachten op de rest van de groep wat langzaamaan binnen druppelt. Als iedereen er is krijgen we en korte briefing en kunnen naar de truck. Iedereen heeft een eigen locker om zijn rugzak in de doen. Ze zijn best wel ruim dus des te handiger tijdens de reis met inpakken.

 

Tegen 8:15 uur gaan we op pad, eerst naar het uitzicht punt waar we de Tafelberg goed kunnen zien en stoppen hier 5 minuten en rijden dan door naar een winkelcentrum waar inkopen gedaan wordt. We hebben 45 minuten om water etc te kopen. Ook was er een specsavers wat goed uitkwam want Ad had een schroefje verloren van zijn bril.

Dan gaan we uiteindelijk verder naar het Citrusdal waar we onze eerste nacht in de tent zullen bivakkeren op Campsite Gekko. Rond de middag komen we aan, krijgen uitleg hoe we de tent op moeten zetten en weer af moeten breken. Iedereen krijgt zijn eigen tent toegewezen hier staat een nummer op deze tent blijft de rest van de reis je tent dit ivm eventuele beschadigingen die aangebracht worden. We zetten de tent op en doen gauw onze kisten uit en een korte broek aan. Als we klaar zijn kunnen we lunchen, brood met sla en tomaten.

 

Na de lunch om 15:00 uur gaan we aan de wandel met een lokale gids een Bosjesman. Hij laat ons van alles zien en legt uit wat er mee gedaan wordt en waarvoor het wordt gebruikt bij de mensen die in de bergen wonen. We zien een schildpad, rupsen en schorpioenen. Ook stoppen we nog bij wat rotstekeningen en verteld hij ons een heel verhaal. De wandeling zou 2 Ĺ uur duren maar omdat de Bosjesman op zoek as naar een speciale schorpioen waren we pas om 18:30 uur terug. Tijd voor een biertje we nemen er nog een mee naar de tent waar iedereen bij het kampvuur zit en gaan er ook bij zitten. We brengen de rest op een idee en halen dan ook wat te drinken. Het avondeten is klaar spaghetti met een behoorlijke gehaktsaus.

 

Na het eten doet Lesly de chauffeur en onze gids een praatje betreffende de tour en legt het een en ander uit. Daarna hebben we het rondje voorstellen van iedereen er zitten 5 Zwitsers, 2 Engelsen, 2 Duitsers, 4 Nederlanders, 1 Poolse en 1 Braziliaan in de groep.De groep wordt opgedeeld in een paar corvee ploegen en een ploeg om de tenten weer in de truck te laden. We drinken nog wat in de bar en gaan slapen. Het is nog vroeg maar afgelopen nacht was vrij kort.

 

Dag 3

 

Om 6:00 uur op de spullen pakken en de tent afbreken de slaapzakken doen we niet meer in de rugzak er is plaats genoeg in de locker. Om 7:00 uur gaan we ontbijten en rijden om 8:00 uur weg. Vandaag een lange reisdag, we moeten 570 km overbruggen.

We gaan naar de Oranje rivier aan de grens met NamibiŽ.

 

Na diverse stops voor een bush-toilet en een stop van een uur om te lunchen komen we om 17:00 uur aan op Campsite Fidlers Creek. Het is een ruige omgeving en een prachtig gezicht het groen langs de rivier. We zetten de tent op en gaan heerlijk zwemmen in de rivier.Er is een leuk terras met uitzicht op de rivier en NamibiŽ. We drinken een biertje en de rest komt er bij zitten. Het zijn bijna allemaal bierdrinkers op een enkeling na. Tegen 20:00 uur is het eten klaar paprijst met groente, bonen, worst en een heerlijk stuk vlees van de braai. Na het eten doet Lesly zijn verhaaltje voor morgen en nemen wij een beetje whisky die we onderweg hebben gekocht. Daarna gaan wij zoín beetje als eerste naar bed, het is erg warm en slapen dan ook maar met niets over ons heen.

 

Dag 4

 

Vandaag kunnen we uitslapen, we hebben pas om 8:00 uur ontbijt maar toch zijn we al voor 7:00 uur wakker en blijven nog even lekker liggen. We hebben alle tijd om in te pakken er zijn er 8 van de groep die gaan raften op de zo rustige rivier zonder stroomversnellingen. Raften is best wel leuk maar niet op zoín rivier.Bij het ontbijt hebben we een lekker gebakken eitje erbij smaakt prima. Na het eten gaan de 8 raften en wij op ons gemak inpakken en de tent afbreken. Daarna lekker even zwemmen en even relaxen in de zon. Tegen 11:00 uur begint Soliwe onze kokkin aan de lunch we helpen even mee met het bakken van uien en broodjes snijden.Tegen 11:00 uur zijn de rafters terug en kunnen we gelijk lunchen zodat we zo snel mogelijk verder kunnen richting Fish
River Canyon.

 

We moeten de grens over met NamibiŽ, dus eerst via de douane Zuid Afrika verlaten. Eerst een stempeltje halen voor in het paspoort voor ons vertrek en dan moeten we daarna nog onze vingerafdrukken laten nakijken of we niet iets gedaan hebben. Dan stappen we weer in de truck en rijden de Oranje Rivier over naar de grens van NamibiŽ hier bij de douane een stempeltje halen en dan kunnen we weer verder.

 

Tegen 17:00 uur komen we aan op Hobas Campsite, zetten de tent op en verzamelen ons dan weer om naar de Canyon te gaan. Fish River Canyon is na de Grand Canyon in Amerika, de grootste canyon ter wereld.De Fish River, de grootste en langste rivier van NamibiŽ, is diep in het landschap ingesneden en zorgt voor een fantastisch mooi landschap. We worden afgezet bij een uitzichtpunt en lopen dan 2 km langs de afgrond richting truck waar de zon om 19:15 uur in perfecte staat onder gaat. We maken aardig wat fotoís van dit spektakel.Als de zon onder is heeft Soliwe het eten klaar en kunnen we gaan eten. Als we net zitten te eten komt er een van de bouwvakkers aan die daar aan het werk zijn, ze slapen in een tent bij het werk, hij is gestoken door een schorpioen. Lesly kijkt er naar en even later komt er een andere bouwvakker met de schorpioen aan, ze hadden hem gedood en op een schop meegenomen. Het blijkt gelukkig geen giftige te zijn, debeet wordt bedekt met ijs en krijgt de bouwvakker wat paracetamol mee voor de pijn. In het donker rijden we terug naar de Campsite, iedereen zit omhoog naar buiten te kijken, wat enorm veel sterren.Op de campsite wordt een kampvuur gemaakt en zitten daar tot 22:30 uur en gaan naar bed. We genieten vanuit de deuropening nog even van de sterren en proberen dan wat te slapen.

 

Dag 5

 

Om 6:00 uur moeten we opstaan want als alles is ingepakt moeten we om 7:00 uur ontbijten. En ons lunchpakketje maken. Vandaag hebben we een lange rit voor de boeg van 560 km waar we ongeveer 10 uur over zullen doen. Onderweg wordt er regelmatig gestopt en eten we ons vanmorgen klaargemaakte lunch pakketje op. Tegen 16:00 uur komen we aan op de Campsite van Sesriem, het waait als een gek en hebben sommigen knap moeite om de tent op te zetten. De enige manier was om de zware rugzakken in de tent te leggen aan de kant vanwaar de wind kwam. Wij hebben de tent zo staan omdat we in de luwte van een boom stonden. Maar sommige tenten waaiden steeds in elkaar en worden dan ook niet helmaal opgezet. Als iedereen klaar is komt er een zandstorm opzetten dat zelfs Soliwe in de truck is gaan koken. Als ze zo ver is gaan we in de truck op weg naar de Sesriem Canyon,een diepe kloof uitgeslepen door de Tsauchab-rivier.Verbazingwekkend hoe zoiets is ontstaan door de regen.Het is vreemd hier staat geen zuchtje wind terwijl we op de campsite uit ons hemdje waaiden.We lopen de canyon in en gaan naar de put waar ze vroeger met zes riemenaan het handvat van hun emmer het water naar boven haalden.Vandaar de naam Sesriem. In de steile wanden van de canyon zie je hier en daar een boom liggen die door de grote stroom water mee is gevoerd.

 

Tegen 19:00 uur gaan we terug naar de campsite, hier is de zandstorm overgegaan in een stevige frissewind zodat iedereen wel een trui of vest aantrekt. Als we hebben gegeten bij het kampvuur en alles weer is opgeruimd gaan we nog even naar de bar wat drinken. Vreemd genoeg is de storm weer weg al we uit de bar komen en is het weer behoorlijk warm geworden. We gaan op tijd naar bed want morgen moeten we heel vroeg op.

 

Dag 6

 

Vandaag om 4:45 uur opstaan, en laten we de tenten zakken voor het geval het weer gaat stormen.

Om 5:15 uur gaan we rijden op weg naar Duin 45 die we gaan beklimmen om de zonsopkomst te zien. Het is 45 km rijden voor we bij Duin 45 zijn, we komen als eerste aan en kunnen beginnen om bovenop de duin te komen. Het eerste stuk is behoorlijk steil en krijgt Ria al weer snel kramp zoals vanouds. Ad gaat alleen verder naar boven om toch de zonsopkomst op de foto te zetten. Ria besluit uiteindelijk toch verder naar boven te gaan, en ziet wel hoever ze komt. Gewoon rustig in eigen tempo en af en toe even zitten tot de kramp weer weg is en dan weer een stukje verder. Uiteindelijk is ze toch boven gekomen, wel is waar zoín beetje als laatste maar toch.

 

We gaan niet volgens het inmiddels gemaakte pad naar beneden maar via de steile hellingen van het Duin. Als we weer beneden zijn staat het ontbijt al klaar, lekker roerei met spek. Even laten rijden we verder de woestijn in van de Sossusvlei waar we in een 4 x 4 verder worden gebracht om met een gids de duinen in te gaan. Het is gelukkig bewolkt en niet zo heet het kan hier boven de 50 graden worden. De gids laat verschillende planten en dieren zien die nog in de Sossusvlei leven. Ook hier moeten we weer een duin over om in de Deadvlei te komen. Hier is het inmiddels al 42 graden terwijl het toch pas 10:30 uur is. In Deadvlei staan bomen die al 600 jaar dood zijn het doet zelfs een beetje griezelig aan. Maar het is er prachtig en na wat fotoís en film gaan we weer terug richting de jeep die ons weer naar de truck brengt.

 

We rijden met de truck weer naar de campsite waar we onz spullen pakken en de tenten afbreken. We lunchen hier nog wat en gaan dan 100 km richting Solitaire waar we de tent weer opzetten, even gaan zwemmen in het zwembadje en wat kleren wassen. Daarna naar de bakker die heerlijke appeltaart maakt en op het terras lekker opeten en nemen er een biertje bij. Even later komen ook Anna, Mark en Pedro er bij zitten wat wel even gezellig was. Als we terug komen bij de tent begint het te regenen. Iedereen zit onder de luifel van de truck die ons een beetje beschermt tegen de regen. Als we hebben gegeten gaan we met zín vijven nog even naar de baren gaan tegen 22:00 uur naar bed.

 

Dag 7

 

Om 6:00 uur weer opstaan want Lesly wil zo snel mogelijk vertrekken. We moeten vandaag 300 km afleggen naar Swakopmund waar we in een normaal bed kunnen slapen. Onderweg wordt er verschillende keren gestopt om ons iets te laten zien. Ook rijden we via Walvis Baai waar Pelikanen zitten. We hadden het idee dat er een paar honderd zaten maar dat viel een beetje tegen. Wel hebben we een paar mooie fotoís kunnen maken. Dan rijden we door naar Swakopmund stoppen nog even om te lunchen en om excursies te boeken en rijden dan door naar Lodge Villa Wiese waar we 2 nachten zullen blijven. De kamers worden verdeeld en slapen wij bij Anna en Mark.

 

Als we ons hebben geÔnstalleerd gaan we met zín vijven op pad. Anna moest geld wisselen en verder gaan we op zoek naar een biertje. Het is behoorlijk fris, de wind komt van zee en is het maar 27 graden. We komen uiteindelijk terecht bij Lighthouse, een restaurant, pub met terras aan de voet van de vuurtoren. We drinken hier een paar biertjes en reserveren een tafeltje voor vanavond met zín tweeŽn. We lopen terug naar de Lodge kleden ons iets warmer aan en tegen 19:00 uur lopen we naar het restaurant. We bestellen een rumpsteack van 700 gr en een visschotel, het is overheerlijk en erg veel. We hadden afgesproken met de andere 3 dat ze na het eten ook hiernaar toe zouden komen maar we lopen maar weer terug naar de lodge in de hoop dat Mark die de sleutel heeft er is, hellas is dit niet het geval en gaan we maar in de bar zitten. We nemen wat te drinken en even later komen er 2 Zwitsers van onze groep vertellen dat iedereen in de disco is.We gaan met hun mee naar de disco en onze sleutel van de kamer. Het is behoorlijk druk en iedereen van de groep is aanwezig. Tegen 23:30 uur hebben we het wel gehad en gaan terug naar de lodge en naar bed.

 

Dag 8

 

Vandaag hebben we een vrije dag en doen dan ook lekker niets. Om 8:00 uur zijn we wakker, gaan ontbijten en lopen de stad in om wat rond te kijken en te shoppen. Bij de Lighthouse drinken we koffie en sturen even een mailtje richting het thuisfront. Het is vandaag erg fris maar 23 graden, we merken dat ons lichaam deze temperatuur niet meer gewend is. Af en toe regent het een beetje en staat er een stevige wind vanaf zee. Tegen 12:00 uur gaan we bij de lodge kijken of er inmiddels al iets van lunch is maar nee de lunch is pas om 13:00 uur. Als we uit de kamer komen horen we dat er zelfs nog boodschappen gedaan moet worden en de lunch pas om 14:00 uur is we gaan dan maar bij de Lighthouse wat eten. Anna gaat met ons mee en bestellen een pizza, hamburger en mosselen. Als het eten eraan komt schrikken we ons rot van de enorme pizza en de hamburger van Ad, deze was opgebouwd als een vuurtoren en wel zoín 20 cm hoog. Er zat gelukkig veel sla op en bleef er niet zo erg veel meer over buiten 3 hamburgers en het broodje.

 

Onderweg terug naar de lodge blijken alle winkels gesloten te zijn dus winkelen hoefde niet meer. Mark lag op bed te slapen hij was moe van zijn dolfijnen cruise en de rest van de afgelopen week. We gaan dan maar in de bar zitten en drinken wat en schrijven ons dagboek bij.

We lopen nog even en rondje en wachten tot het eten klaar is. Vanavond hebben we pasta, niet ons favoriete kostje maar het smaakte wel. Na het eten drinken we nog een wijntje en nemen afscheid van de 2 Zwitsers die nog even langskomen zij gaan morgen vroeg naar Windhoek.

 

Dag 9

 

Heerlijk uitgeslapen, om 9:00 uur werden we pas wakker, gauw naar het ontbijt want dit kan maar tot 9:30 uur en dan de rugzak pakken want om 10:00 uur moeten we de kamer uit zijn. We douchen pas daarna want daar kunnen we gewoon bij. We lopen met zín vijven naar het centrum kopen meel en ballonnen voor de Himba waar we morgen naar toe gaan. Verdere versnaperingen voor ís avonds kunnen we niet kopen want er mag geen alcohol worden verkocht op zondag. We dachten een doosje wijn te kunnen kopen maar helaas. We drinken koffie op een terras en gaan terug naar de lodge waar we nog gaan lunchen. Na de lunch nemen we afscheid van Pedro die de groep gaat verlaten hij had maar een weekje.

 

Wij rijden verder naar Spitskoppe een afstand van 170 km. Tegen 16:00 uur komen we aan zetten de tent op en hebben een wandeling naar de rotstekeningen. Het is een prachtige omgeving je zou haast zeggen dat dit zo gemaakt is. Overal liggen rotsblokken of ze er neergelegd zijn in de enorme vlakte van NamibiŽ. We hebben een prachtig uitzicht en een mooie zonsondergang vanaf de rotsen. De campsite heeft geen faciliteiten, dus toilet is een stuik en douchen doe je met een wettie. Na het eten wat overheerlijk was we hadden snoek van de braai genieten we van de enorme hoeveelheid sterren en gaan slapen.

 

Dag 10

 

Vandaag 340 km rijden waar we zoín 6 uur over zullen doen. Vandaag gaan we naar de Himba waar we ontzettend veel zin in hebben. Tegen 8:00 uur rijden we weg verder richting het noorden en oe noordelijker we koen hoe groener het begint te worden. Ieder uur wordt er even gestopt voor een bushtoilet alleen het laatste stuk wordt er 2 uur doorgereden totdat we bijna in Kamanjab zijn, hier nog eenkorte plasstop en eenmaal in Kamajabdoen we nog even inkopen waar we wat koud drinken kunnen kopen. Tegen 13:00 uur zijn we op de campsite zetten de tent op en hebben lunch. Na het eten gaan we een stukje lopen maar het is veel te warm in de zon en zoeken dan maar gauw een plekje in de schaduw.

 

Tegen 16:00 uur is onze gids er om ons naar de Himba te brengen. We gaan te voet want het is immers maar 5 minuten lopen In het dorp zijn behoorlijk wat vrouwen en kinderen aanwezig, de mannen zijn met het vee op stap. De kinderen willen allemaal een slok water maar we hadden per abuis bruiswater gekocht en dit vinden ze toch niet zo erg lekker. We lopen eerst naar een hut waar de koningin van het dorp woont om onze meegebrachte meel, suiker, zout en tabak af te geven. Ze was echter niet aanwezig want er is bij een van de andere stammen een begrafenis en we zetten dan de meegebrachte spullen maar voor de deur.

We gaan naar een groepje, dat heerlijk in de schaduw zitten. Een van de vrouwen is oker aan het maken waar de vrouwen zich mee insmeren. De gids verteld het een en ander over de verschillen in haardracht en welke betekenis dit heeft. Dit heeft te maken met leeftijd, vruchtbaarheid en of dat ze getrouwd zijn en kinderen hebben. Het hele verhaal duurt wel erg lang en lopen wij een beetje rond en kunnen zo fotoís en film maken zonder dat er anderen opstaan met sandalen en lange broeken. Er was nl. een groep toeristen die tegelijkertijd met ons daar naar toe gingen.

 

Als we het dorp rond zijn delen we aan de kinderen de luchtballonnen uit die we in Swakopmund hadden gekocht. Dit was een goed idee, als je die glimlach van de kinderen zou zien en zien hoe blij ze er mee waren. Zelfs sommige vrouwen wilden een ballon we moesten alleen helpen de ballonnen op te blazen. Wat een kleurig spektakel was dit en wat een schik ze ervan hadden. De vrouwen zijn inmiddels hun souvenirs aan het uitstallen en in de hut van de koningin krijgen we uitleg hoe de vrouwen zich schoonhouden want wassen met water mogen ze niet. Ze doen een soort kruid wat een beetje naar wierook ruikt, op houtskool en roken zich schoon. Onder de oksels, borst en kruis wordt de rokende pot gehouden en smeren zich dan in met vet en geuren zich met gemalen bladeren. Iedereen koopt iets van de uitgestalde souvenirs en wij delen hier en daar nog een ballon uit.

 

We lopen weer terug naar campsite waar we de oker van ons af wassen, lekker schone kleren aan en nemen een biertje voordat we gaan eten. Lesly doet zijn verhaal voor morgen kletsen nog wat en gaan naar bed.We lopen alleen naar de verkeerde plek, naast onze tent staat een termietenheuvel die een beetje de vorm heeft van een tent maar we komen er nog op tijd achter. We roken nog een sigaretje en gaan slapen.

 

Dag 11

 

Vandaag een tocht van 270 km waar we 3 tot 4 uur over zullen doen we gaan naar Ethosha National Park waar we 2 dagen zullen verblijven. We staan weer om 6:00 uur op, spullen pakken, tent afbreken, ontbijten en tegen 7:45 uur rijden we weg.Rond 10:30 rijden we de Anderson gate binnen, Lesly meld ons aan en hebben we nog 17 km te gaan voordat we op de campsite zijn. Onderweg stoppen we nog even bij een waterhole waar we ons eerste Ethosha wild zien, Springbokken, zebraís en vogels. Verder komen we nog wat giraffen tegen en zijn rond 12:00 uur op de campsite. We zetten ons tentje op en nemen een koud biertje die we in de winkel hebben kunnen kopen. We hebben rijstsalade als lunch en inmiddels wat oud geworden brood. Ook is er wat tonijn, wat mayonaise erbij en hebben we een lekkere tonijnsalade.

 

Na de lunch gaan we naar de waterhole van de campsite, hier zijn wat springbokken en 2 olifanten als we aankomen. Er staan heel veel bankjes en er is een soort tribune gemaakt waar we kunnen zitten. Even later komt er nog een olifant aan die een beetje witte kleur heeft, er wordt wat afgetast en gesnuffeld en dan wordt er een weggestuurd. De andere slaat zijn slurf om de slurf van de wittige olifant en zijn zo te zien goede maatjes. Na een uurtje lopen we terug naar de campsite en gaan naar het zwembad, het water is lekker fris en knappen hier goed van op. Het is vandaag 40 graden dus wat afkoeling konden we wel gebruiken. Ook Mark komt naar het zwembad die vond het ook te warm worden. We drinken wat op het terras en tegen 17:00 uur gaan we terug naar de tent.

 

We hebben een game drive van 2 uur, we rijden eerst naar een gebied waar hoofdzakelijk springbokken en zebraís zijn. We zien ook nog wat gnoes mar echt veel is het niet. Heel even gaan we terug naar de campsite voor een plasstop een daar hoort Lesly dat er ergens leeuwen zijn. Als een gek rijdt hij ons daarheen, het is ongeveer 40 km rijden en na een veel te snelle rit en gevaar voor ons leven, zien we inderdaad 3 jonge mannetjes leeuwen. We blijven hier zoín 30 minuten kijken en gaan dan terug. We moeten wel want om 19:00 uur moeten we door de poort zijn anders hebben we een fikse boete. Op de terugweg zien we nog 5 welpjes die tussen de struiken aan het spelen zijn.

 

Dan met iets te veel gas naar de campsite waar we moeten rennen om de zonsondergang nog te kunnen zien bij de waterhole met op de voorgrond aardig wat olifanten. We gaan weer terug naar de tent en nemen een welverdiend biertje, deze was niet echt koud meer en dus niet zo lekker. Na het eten lopen we nog even naar de waterhole waar op dit moment 2 neushoorns zijn. We proberen ze op de foto te krijgen maar er is niet echt veel licht. We lopen terug en gaan nog even naar de bar waar een koud biertje drinken en even naar huis bellen. Na 2 biertjes gaan we naar bed morgen weer vroeg op voor de game drive.

 

Dag 12

 

Om 5:30 uur loopt de wekker af maar zijn al wakker. Om 6:30 uur kunnen we het park in dan gaat het hek open. We zien weer heel veel zebraís, springbokken en gnoes. Als we bij een waterhole komen lopen er een paar gemsbokken. Er vliegen duizenden vogeltjes bij de waterhole die als een spiraal rondvliegen. Midden in de bush is een toiletgelegenheid achter een hek, sommige maken er gebruik van, wij nemen even een sigaretje. Als we op de terugweg zijn zien we nog een leeuw lopen bij een waterhole en een paar gnoes die op een afstandje staan te kijken.

 

Tegen 9:00 uur zijn we terug op de campsite, pakken onze spullen en tent in en hebben ontbijt. Tegen 10:0 uur rijden we verder Ethosha park in op weg naar Kalali campsite. Onderweg zien we weer veel zebraís,springbokken en giraffen. We rijden de zoutpan van Ethosha park op en op een gegeven moment springt Lesly uit de truck achter het stuur vandaan. Soliwe stuurt met haar kleine lijf de vrachtwagen, maar dan gaat het fout, ze stuurt naar rechts en rijdt zo de zoutpan op en zitten we vast, goed vast.

 

Met geen mogelijkheid is de truck eruit te krijgen. Iedereen eruit behalve de 2 Duitsers die blijven als een stel luxe paardjes zitten. Er wordt met man en macht geprobeerd de banden rij baan te geven maar als we met zín allen proberen te duwen komt de truckmetgeen mogelijkheid van zín plek af. We pakken wat paaltjes die overal liggen en proberen op die manier dat het wiel wat de achteruitdrive geeft wat grip te geven, maar ook dit lukt niet. Sommige autoís die langskomen stoppen wel even maar alleen om fotoís te maken. Nicole steekt op een gegeven moment haar middelvinger op als er weer een auto stopt om fotoís te maken. Als ze even later terugkomen stoppen ze en vertellen dat ze naar Halali gaan om hulp te halen.

 

Na een uur waarin we met een paar naar het viewpoint zijn gelopen komt er inderdaad een wagen aan. Deze moet eerst omgebouwd worden naar een 4 x 4 waar 2 mannen zich mee bezig houden en 3 andere mannen helpen met het uitgraven van de wielen. De hele truck is zoín beetje 40 cm diep weggezakt, de as zit in het zand en zo ook de watertank, deze graven ze eerst uit anders is er nooit uit te komen. Uiteindelijk wordt er een stuk ijzerdraad aan beide wagens geknoopt en begint de redding. Na een hoop gas begeeft het stuk ijzerdraad het, helaas maar was eigenlijk niet anders te verwachten. Dan een tweede poging, met wat dikkere ijzerdaad maar ook dit krijgt de truck niet van zijn plek en breekt ook. Er wordt gebeld dat er iemand moet komen met een dikke staalkabel.

 

Inmiddels staan wij al een paar uur in het zonnetje, het is inmiddels 41 graden. De stomme Duitsers nog steeds binnen, bang dat ze ook maar iets zon pakken. Sabine hoeft nu al 5 uur niet te plassen, terwijl al we onderweg zijn ieder uur staat te springen. Ze loopt meestal zoín 400 meter terug om achter een struik te kunnen zitten. Hier zijn geen struiken, dus heeft ze een probleem.

 

Op een gegeven moment komt er nog een truck aan, alle truck-drivers en gidsen kennen elkaar er wordt gezegd dat ze eerst naar het uitzichts punt gaan en op de terugweg zullen helpen. Aan de kleine wagen wordt een dikke staalkabel gemaakt en aan de andere truck een dik touw wat ze bij zich hadden. Iedereen moest uit de truck ook de Duitsers ook al strubbelden ze wat tegen.


Als beide wagens er goed voor staan wordt er gas gegeven en komt onze truck langzaam van zijn plek en staat weer op de weg. Het was wel even spannend, het voorwiel stond geblokkeerd en het leek erop dat de truck zou kantelen. Zonder de zware truck waren we er nooit uitgekomen, die kleine had het nooit gered.

Na 3 Ĺ uur op de zoutvlakte te hebben gestaan gaan we verder rechtstreeks naar Halali. Als we om 15:30 uur op de campsite aankomen vraagt Soliwe of er nog iemand wil lunchen of dat we misschien beter vanavond iets eerder kunnen gaan eten. Alleen de Duitsers moesten eten want ze hadden er voor betaald, de rest had geen honger meer alleen maar dorst en vinden het prima om vanavond wat eerder te eten. Wij gaan dan ook met Anne en Mark naar de bar voor een koud biertje, Michelle en Nicole komen er ook nog even bijzitten. Na 2 biertjes gaan we naar de truck om de tent op te zetten.

 

Om 17:00 uur is er nog een game drive maar er zijn er maar 4 die meegaan wij hebben geen zin meer en lopen naar de waterhole van de campsite, hier zijn wat mariboes,springbokken en antilope. Terug bij de tent nemen we een overheerlijke douche en als de truck terug is van de game drive zijn we blij dat we niet zijn meegegaan, ze hebben maar 1 leeuw gezien. Tegen 20:00 uur is het eten klaar, lekkere champignonsoep, braaivlees met kool en pap na. Na het eten gaan we nog even naar de bar, drinken een biertje en gaan naar bed, we zijn moe en moeten morgen vroeg weer op.

 

Dag 13

 

5:15 Uurloopt de wekker af, inpakken, afbreken en ontbijten, vandaag gaan we naar Windhoek een rit van 550 km waar we ongeveer 8 tot 9 uur over zullen gaan doen. Via de Anderson gate zullen we Ethosha verlaten maar voordat we er echt uitgaan nog een gamedrive. Onderweg zien we hyena en een jackhals en dan ziet Lesly valkbij een waterhole een leeuw lopen en gaat aar de waterhole er zullen er wel meer zitten. En ja hoor, wat een cadeautje, 2 mannetjes, 3 vrouwtjes en een paar welpen. De leeuwen zijn op zeer korte afstand te benaderen 1 mannetje ligt zelfs langs de weg en kunnen we er op zoín 2 meter afstand vandaan komen. We zijn er ruim een uur geweest en hebben heel veel fotoís en film kunnen maken. De dag kon niet beter beginnen.

 

Dan moeten we toch naar de gate wan we moeten nog 550 km rijden. Onderweg zien we nog een leeuw op jacht naar gnoes maar deze zijn haar te snel af en staakt haar jacht en loopt weg. De gnoes en springbokken lopen achter haar aan. Als we Oukujejo zijn nog even een plas pauze en gaan dan door naar de gate waar Lesly ons weer afmeld. We rijden door naar Outjo waar we tussenstop hebben en de volgende stop is in Okjawarongo waar er ook nog getankt zal worden. Dan nog een stukje rijden en zijn we in Windhoek waar een korte citytour krijgen en Lesly ons afzet op een parkeerplaats. Lesly brengt ons eerst naar de meteorieten die midden in de stad als kunst staan opgesteld. We spreken af om rond 16:00 uur weer bij de bus te zijn.

 

We lopen wat door de stad, struinen wat souvenirs winkeltjes af en drinken wat op een terras. Als we om 16:00 uur bij de bus zijn kunnen we eindelijk dag zeggen tegen de Duitsers deze blijven hier in Windhoek en reizen niet verder met ons mee, gelukkig wat een vreemd stel.Ze worden afgezet bij een appartement waar ze moeten zijn en gaan wij naar de lodge waar we overnachten. We krijgen een 8 persoons kamer toegewezen waar we met zín zevenen in moeten, Mark krijgt een kamer apart. Anna wil gaan wassen, er staan 2 wasmachines die op muntgeld werken. De vuile was van iedereen wordt verzamelden gewassen.Terwijl de machines hun werk doen gaan we met een paar man wat drinken op het terras. Al vrij snel is de was klaar en hangen we het te drogen. Echt schoon is het niet geworden maar het is in ieder geval weer fris.

 

We willen met zín allen hier in de lodge gaan eten, ze hebben braai vanavond met extra salade wat op de borden vermeld wordt en reserveren voor 6 personenechter is er alleen vlees verder niets erbij. We cancellen de reservering en besluiten dan maar om in de stad wat te gaan eten. Om 19:00 uur lopen we in 20 minuten naar de stad en zien al gauw Spur dit is een steackhouse. Met 6 man steken we de straat over en de andere 2 nederlandse meiden lopen door zonder enige reden. Na veel moeite en verhuizen van 5 toeristen hebben we een tafel voor 6 personen. We nemen alle twee een overheerlijke steack de rest neemt hamburgers en tortilla. Al we na het eten terug zijn in de lodge nemen we met Anna nog een biertje en gaan dan naar bed.

 

Dag 14

 

Om 6:30 uur zijn we wakker even douchen en de spullen pakken, inmiddels wordt de rest ook wakker. Om 7:30 uur maakt Solowe de bus open zodat we onze rugzakken alvast in de lockers kunnen doen. Hierna kunnen we ontbijten, koffie en 2 flensjes, niet erg veel maar we kopen in de stad wel een broodje. Even na 8:00 uur lopen we samen naar de stad om geld te pinnen en om te wisselen in ZA rand. In Botswana kun je nl geen Namibische dollars gebruiken. Als we dit geregeld hebben zoeken we een koffie tentje op en komen Nicole en Michelle tegen die met ons meegaan. Na de koffie slenteren we nog wat rond en kopen een souvenir die we gisteren al gezien hadden maar eigenlijk vrij duur vonden. Dan lopen we naar de plek waar we hebben afgesproken om 10:00 uur. Maar helaas Lesly is er nog niet met Billie, hij moest nog naar de bank. Dit komt goed uit en lopen met Mark en Anna nog even naar de supermarkt om water te kopen.

Tegen 10:45 uur is Lesly er en gaan we verder naar Botswana een afstand van ruim 50 km. Inmiddels hebben we al ruim 3250 km afgelegd buiten onze gamedrives dus een 4000 km hebben we al gehad. Tegen 13:30 uur gaan we lunchen en rond 15:00 uur zijn we bij de grenseerst een stempeltje halen voor vertrek uit NamibiŽ en een km verder een nieuwe stempel voor Botswana.

 

Tegen 18:00 uur komen we aan op de Campsite Ganzi Trail Blazers, deze ligt 7 km van de weg de bush in. We zetten onze tent op onder een afdak, de kans dat het gaat regenen is groot het rommelt al behoorlijk in de verte. Anna, Nicole en Michelle komen bij ons onder het afdak staan. Na een uurtje begint het inderdaad wat te regenen. Bij de truck is niemand van de schoonmaakploeg die vandaag dienst heeft aanwezig en gaan wij tweeŽn maar weer afwassen. Zwitserse Nicole gaat de bus vegen dit was ook nog niet gedaan. Als het eten klaar is komt ook de Nederlandse Nicole er aan en krijgt van ons toch een behoorlijke veeg uit de pan, dat wanneer er iets gedaan moet worden en zij corveedienst heeft er nooit is. Iedereen valt stil en eet in stilte en zijn het toch wel met ons eens. Na het eten hebben we een dansshow van de Bosjesmannen. Wel leuk om te zien maar erg opgezet. Als dit is afgelopen nemen we nog een biertje en gaan naar de tent roken nog een sigaretje uit onze deur en genieten van de geluiden. Het rommelt nog steeds en het komt steeds dichterbij. De kans dat het vannacht zal regenen is erg groot.

 

Dag 15

Om 6:00 uur moeten we opstaan om af te breken en om 7:00 uur te ontbijten. Vannacht heeft het gegoten en behoorlijk geonweerd. Sommige tenten zijn niet waterdicht gebleken, die van ons is het gelukkig wel. We hadden alleen onze deur open laten staan en werden we wakker van de regendruppels in ons gezicht.Na het ontbijt wordt de truck gevuld en rijden we verder naar Maun een rit van 300 km. Tegen 12:00 uur komen we in de stromende regen aan, we krijgen het een en ander aan uitleg wat er ons te wachten staat, als we delta in gaan voor 2 nachten. We hebben de keus om eventueel in een huisje te slapen iedereen besluit inderdaad om een huisje te nemen, in totaal hebben we 3 huisjes.

 

De Zwitserse meiden nemen Anna op de kamer erbij en wij Mark, we gaan gewoon met zín tweeŽn in 1 bed zodat Mark het andere bed heeft, zo hebben we toch een redelijk goedkoop huisje. Om 14:00 uur gaan we naar Maun waar we tot 15:30 uur in de regen kunnen lopen voordat we naar het vliegveld gaan voor onze rondvlucht over de Okavango Delta. Gelukkig is het hier en daar overdekt waar we kunnen schuilen. Als we op het vliegveld zijn wordt de vlucht gecancelled vanwege het slechte weer en wordt de vlucht verplaatst naar dinsdag als we terug zijn uit de bush.

 

We gaan terug naar de campsite waar we naar de krokodillenfarm gaan die net buiten de campsite is. Er liggen klein honderden krokodillen in grote bassins en het stinkt er enorm. Deze worden gekweekt voor handtasjes en schoenen. Even verderop liggen de grote krokodillen van zoín 4 tot 6 meter, gelukkig achter een hek. Terug op de campsite lopen we naar de bar en nemen wat te drinken, daarna gaan we in ons huisje pakken voor morgen. Tegen 20:00 uur gaan we eten daarna nog even naar de bar met zín allen kletsen wat en gaan om 23:00 uur naar bed. Wij samen in 1 bed, Mark in de andere.

 

Dag 16

 

Om 5:30 uur staan we op het is vannacht weer gaan regenen en af en toe komt het nu met bakken uit de lucht. Dit terwijl we alles klaar moeten zetten voor onze tocht. Om 7:00 uur worden we opgehaald, in een truck die aan alle kanten open is. Er staan in het midden 2 lange banken en er zit een dak boven, gelukkig maar anders waren we van boven ook nat geworden, want tijdens de rit begint het weer te stortregenen. Wij zitten gelukkig aan de goede kant van de truck de anderen kregen de volle laag wij worden alleen nat aan onze benen.

 

Na 1 Ĺ uur rijden komen we aan op de plek waar we in een makaro (klein houten kano) stappen en varen dan in 1 uur naar ons kamp. Inmiddels is het gelukkig droog geworden als we bij het kamp aankomen. We zetten onze tenten op tussen de olifantenkeutels en wordt er een houtvuur gemaakt om water te verwarmen voor koffie.De lunch wordt klaargemaakt en hebben dan de tijd tot 17:00 uur voordat we op pad gaan. Wij gaan even zwemmen, het water is heerlijk en stroomt zelfs een beetje. Daarna zitten en hangen we een beetje bij het kampvuur en de tenten. Sommige zijn aan het kaarten, andere aan het lezen en ik schrijf mijn dagboek weer wat bij.

 

Tegen 17:00 uur gaan we eerst met de makoro naar de overkant en worden we in groepjes gedeeld, ieder met 2 polers (die de makoro varen) die tevens als gids dienst doen. In de verte zien we een olifant maar er loopt nog een groep toeristen en tegen de tijd dat wij er zijn is de olifant verdwenen. Even later zien we nog een paar springbokken en verderop een paar olifanten. We zien heel veel sporen van nijlpaarden die proberen te volgen om een nijlpaard te zien, maar helaas. Tegen 18:00 uur gaat de zon onder en gaan we terug naar het kamp. Het eten is zo goed als klaar en als iedereen heeft gegeten gaan we met de polers spelletjes en raadsels doen. We lachen aardig wat af. We hadden een fles whisky meegenomenom toch iets anders te drinken te hebben dan alleen water,samen met Markhebben we de fles leeggemaakt. Tegen 23:00 uur gaan we naar bed.

 

Dag 17

 

Om 5:30 uur worden we wakker gemaakt voor een 4 uur durende bushwalk. We steken weer met de makoro over en gaan nu met zín allen op pad. Al vrij snel zien we zebraís en natuurlijk 4 groepen van het andere kamp ze benaderen de zebraís van voren en rennen dan ook weg, helaas.

Even later zien we 3 olifanten van wel heel dichtbij. Wij hebben als enige bescherming een boom en staan hier ruim een uur te genieten van de 3 kolossen die ook ons in de gaten hielden. Verder zien we geen dieren meer totdat we bijna bij de makoroís zijn, langs het pad ligt een cobra waar Ad bijna op trapt en schrikt zich rot, de poler had de cobra niet gezien. De cobra gaat er snel vandoor en niemand heeft het op de foto kunnen zetten.

 

Als we terug zijn in het kamp gaan we ontbijten. Soliwe is eieren aan het bakken en dit gaat er goed in. Op een gegeven moment hoorden we gebulder en roept 1 van de polers buffaloís. Wij rennen naar het water maar ook nu was iedereen te laat, we hebben er nog een paar het water over zien steken maar niemand heeft ze op de foto. Dan gaan we even lekker zwemmen en blijven dit eigenlijk de hele middag doen. Ook de polers zijn aan het spetteren en die begrijpen niet dat als je op je rug ligt je met de stroom mee kan drijven. Ze proberen het ook maar zinken direct.Met een van de polers gaan we nog een gedeelte van de Okavango waar een dode olifant lag, wat een stank komt daar vanaf.

 

Tegen 17:00 uur gaan we met de makoroís op zoek naar nijlpaarden. Al vrij snel zien we er 3 en blijven lang bij ze dobberen, ze komen erg weinig boven water wat jammer is toch hebben we een paar leuke fotoís kunnen maken. Dan varen we een rondje om het eiland en als de zon onder gaat zien we allerlei vogels thuis komen. Het is een mooie zonsondergang zo met die vogels die aan komen vliegen. Als we terug zijn bij het kamp is het eten klaar en gaan eten. We wachten tot de polers ook hebben gegeten deze gaan voor ons vanavond dansen en zingen. Ook zijn wij natuurlijk aan de beurt, maar wanneer Ria door haar rug zakt gaan we naar bed zodat ze kan liggen. De rest feest nog even door.

 

Dag 18

 

Om 5:30 uur worden weer iedereen wakker gemaakt voor een optionele wandeling, wij gaan niet mee en slapen lekker uit. We worden om 7:30 uur wakker en als we kijken of het water al warm is voor de koffie komen ze er al weer aan, ze hebben niets gezien.

Dan wordt gauw het ontbijt klaargezet en na het ontbijt is het weer tijd om af te breken. Tegen 9:00 uur gaan we weer in de makoroís terug naar de bewoonde wereld. 1 Ĺ uur heerlijk dobberen in het zonnetje, om 10:30 is het inmiddels al weer 44.

 

Als we weer op het vaste land zijn en de truck die ons naar de campsite brengt is geladen en wij er in zitten heeft de chauffeur een koelbox met koud bier en cola, dit gaat er wel in. Om 12:00 uur zijn we terug op de campsite, hebben hier nog lunch en gaan we tegen 13:30 uur naar het vliegveld voor onze rondvlucht boven de Okavango Delta. We gaan met 2 vliegtuigjes waar 4 passagiers in kunnen, we hebben Soliwe uitgenodigd om met ons mee te vliegen en hebben dan eigenlijk 1 stoel te weinig. Ria heeft hierdoor geluk en mag voorin naast de piloot zitten, waardoor ze iets beter kan filmen. Eenmaal in de lucht zien we een grote kudde olifanten, wat nijlpaarden en wat andere dieren. Maar 150 meter is dan toch nog wel hoog en gaat het vrij snel en is het moeilijk fotoís te nemen, het is zeker de moeite waard geweest.

 

Als we na 50 minuten vliegen geland zijn gaan we verder naar Gweta een afstand van 203 km. waar we zoín 3 uur over zullen doen. Om 18:15 uur komen we aan op de campsite, laden alle accuís even op en pakken we onze spullen van de wildernis weer in onze grote rugzakken. Nemen een koud biertje die we onderweg hadden gekocht en gaan even lekker douchen. Tijdens het eten hebben we nog een beker wijn , van de 5 literdoos waar we al 2 weken mee doen. Kletsen daarna nog wat met zín zessen en gaan naar bed.

 

Dag 19

 

Om 6:00 uur gaan we ontbijten en hebben alles al ingepakt. Lesly wil om 7:00 uur gaan rijden en rond de middag in Kasane te zijn. Het is 400 km rijdenen doen er ongeveer 7 uur over, onderweg zien we verschillende olifantenlangs de weg. We komen om 14:00 uur aan op campsite Thebe River Safaris in het Chobe NP we zetten de tent op, spoelen wat klerenuit en kopen een biertje in de bar.

 

Na de lunch tegen 15:00 uur gaan we naar Kasane, hier kunnen we wat te drinken kopen en ijsblokjes voor de koelbox. Dan worden we naar de boot gebracht voor onze River-cruise van een paar uur. We nemen de koelbox mee aan boord en hebben zo wat te drinken. We zijn gelukkig redelijk vroeg zodat we langs de zijkant kunnen zitten, de mensen die later komen hebben pech, overal worden stoelen tussen gezet.

 

Om 16:00 uur gaan we varen en direct aan het begin van het park zien we al nijlpaarden en bavianen. Naarmate we verder het park invaren zien we meer nijlpaarden in het water en zelfs 1 op het land.

Verderop zien we nog een kudde olifanten langs het water daarna is het afgelopen op een visarend na.We zien als we het pak uitvaren nog wat nijlpaarden en genieten van de ondergaande zon.

 

Als we terug zijn op de campsite gaan we nog even zwemmen en koelen we even lekker af. De was is inmiddels droog geworden en pakken dit alvast in. Dan zitten we even met zín allen tot het eten klaar is en bestellen een t-shirt van de route die we hebben gereden. Vanavond eten we voor de zoveelste keer spaghetti en is dit het galgenmaal die in Billie wordt bereid. Na het eten vieren we een klein afscheidsfeestje, Nicole en Michelle gaan ons morgen verlaten voor hun verdere reis door Afrika en India. Ze hadden een paar flessen wijn gekocht als afscheidsborrel. Tegen 22:30 uur gaan wij slapen de rest gaat nog even naar de bar. We kunnen morgen lekker uitslapen en zetten de wekker dan ook op 7:30 uur.

 

Dag 20

 

Vannacht zijn we een paar keer wakker geweest van de onweer die in de verte rommelde. Om 4:00 uur is de bui bij ons en onweert het behoorlijk, wij kijken uit onze tentdeur naar de flitsen die er zijn totdat het begint te regenen. Even later horen we geschuur en gerommelen denken dat Nicole en Michelle hun regenzeil aan het spannen zijn. De volgende morgen blijkt dat ze de tent, die dus niet waterdicht is, onder het afdak hebben gesleurd. Ook Mark is onder het afdak gaan slapen hij heeft alleen zijn matras en slaapzak gepakt en is op een paar stoelen gaan liggen. Om 7:00 uur zijn wij wakker en pakken onze tent , hopelijk voor de laatste keer in. Met de transfer zouden we nog een keer in de tent moeten slapen maar willen proberen dit te upgraden naar een kamer. Na het ontbijt van 8:00 uur en de terugkomst van Patricia en Nicole gaan we verder. We hoeven niet al te ver te rijden en gaan pas om 9:30 rijden. Vandaag een afstand van 100 km naar de Victoria Falls in Zimbabwe.

 

Bij de grens weer stempeltje uit halen en bij de grens van Zimabwe weer een nieuw stempeltje in. Alle paspoorten worden door Lesly verzameld omdat het een heel klein hokje is en als we de paspoorten terug krijgen zien we dat er bij Ad geen stempel in staat, dus Lesly weer terug. Rond de middag zijn we in Victoria Falls bij de Savanna Lodge. Ook hier hebben we voor de eerste nacht een dormroom. Nicole (Nederlandse) vraagt aan Mark of hij bij hun wil slapen dit terwijl ze al die weken nog geen woord gewisseld hadden. Dit deden Nicole en Particia zo wie zo al bijna nooit, alleen Patricia waagde het om af en toe bij ons te gaan zitten. Mark heeft hier helemaal geen zin in en heeft geluk hij krijgt een kamer voor zichzelf. Anna roept al, ik slaap bij Ad en Ria als er tegen ons gezegd wordt dat wij bij die 2 meiden moesten. Ook wij hebben hier totaal geen zin in en delen uiteindelijk een kamer met Anna.

 

Als we de spullen op de kamer hebben gezet gaan we direct weer weg naar de Victoria Falls waar we worden afgezet. We nemen afscheid van Soliwe die we hierna niet meer zullen zien. We geven haar tip en later blijkt dat wij de enige zijn die dit gedaan hebben. Om 15:00 uur wordt er afgesproken dat de rugzakken van Nicole en Michelle afgegeven worden zodat ze naar het vervolg van hun reis naar Dar e Salaam kunnen waar ze 3 weken aan het strand gaan liggen, voordat ze weer verder reizen.

 

Het is jammer genoeg bewolkt en zien geen regenbogen bij de watervallen, misschien als morgen de zon schijnt dat we nog even terug gaan. Het is schitterend om te zien en helaas vanwege het seizoen is de waterval nog niet de helft van wat het zou moeten zijn. Tegen 15:00 uur lopen we naar de uitgang waar Lesly net aan komt rijden met de rugzakken, hij roept dat we vast richting de grens moeten lopen van Zambia zoín 150 meter verderop.We nemen afscheid van Nicole en Michelle en toen waren er nog 4, eigenlijk 6 maar ja, als je er niet bij wil horen, dus 4.

 

We lopen met zín vieren terug en worden dan begeleid door de toeristen politie die ons een kortere weg wijst naar de souvenir markt. Direct bij aankomst zien wij al een mooi beeld maar hij vraagt er wel erg veel geld voor $ 120,00. Hij begint na ons bod van $ 20,00 al aardig te zakken maar we komen niet overeen. Hij blijft steken op $ 50,00 en wij op $ 20,00. Even later komt hij ons toch achterna en vraagt nu $ 30,00. We laten nog even wat het is en gaan verder met ons rondje souvenirs kijken op de markt. We kopen een asbak van steen met een toekan erop en gaan terug naar onze eerste beelden man en kopen het beeld voor $ 30,00 . Het is een heel gewicht en brengen al onze souvenirs eerst naar het hotel wat een behoorlijk eind van het centrum ligt. Nemen een biertje en gaan douchen voordat we gaan eten. We spreken af in de bar en gaan lopend naar Mama Africa. Hier staat een bandje te spelen dus wordt het wel gezellig. We worden naast het tafeltje van de andere 2 Hollandse meiden geplaatst. Anna probeert contact te krijgen maar helaas reagerenze zoals gewoonlijk niet. We bestellen T-bone steak en Mark en Anna krokodil. We dansen wat op de muziek en nemen nog een toetje en koffie. Daarna weer 20 minuten omhoog lopen naar de lodge, drinken nog wat en gaan naar bed.

 

Dag 21

 

We hadden om 9:00 uur afgesproken met elkaar te ontbijten maar om 7:30 uur zitten wij al aan de koffie en een gebakken ei, het vroege opstaan zit er inmiddels ingebakken. We gaan even internetten en ook dan komt Anna eraan. Als zij zit te ontbijten komen de 2 meiden eraan, Patricia wil bij Anna aan tafel gaan zitten maar Nicole commandeert zoals gewoonlijk dat ze aan een andere tafel moet gaan zitten. Een vreemd stel, maar vandaag verhuizen ze naar een ander hotel en zien we ze niet meer. Zelfs wordt er geen gedag gezegd als ze weggaan.

 

In de loop van de ochtend als we allemaal een eigen kamer hebben gaan we shoppen en op souvenirjacht voor Mark en Anna. Eerst nemen we de winkeltjes en drinken ergens koffie,daarna doen we de markt nog een keer afstruinen tot ook Mark en Anna hun souvenirs hebben. Op de terugweg eten we even wat waar we vanmorgen ook koffie hebben gedronken en lopen daarna terug naar de lodge.

 

Het is inmiddels prachtig weer geworden en besluiten we om nog en keer naar de Victoria Falls te gaan in de hoop regenbogen te kunnen zien.We hebben inderdaad geluk we zien prachtige regenbogen in het neerdonderende water. Na fotoís hebben genomen gaan we naar het dorp drinken een biertje op het terras en lopen door naar de lodge hier zien we Soliwe ook nog even en komt ze naar ons toe en vraagt of de tip die we hadden gegeven van de hele groep was, hieruit blijkt dat wij de enige zijn geweest met een stukje fatsoen. We gaan nog even zwemmen in het zwembad en pakken dan onze rugzakken in want morgen is het vroeg op voor de enorme afstand naar Johannesburg.

 

Na het pakken even douchen en dan gaan we met zín vieren weer op zoek naar wat eten. We komen terecht in het Kingdom hotel hier hebben we onbeperkt buffet voor $ 25,00 per persoon. Het is een super de luxe hotel met watervallen in de gangen. En alles glimt en glanst marmeren vloeren en goudkleurige kranen op het toilet. Het eten smaakt fantastisch, er zijn diverse soorten vlees, vis, groenten en dessertsen is er en show van Afrikaanse zangers die een leuk stukje opvoeren . Na het eten lopen we terug naar onze logde nemen nog een afzakkertje en nemen afscheid van Anna en Mark die we niet meer zullen zien. Daarna slapen want om 5:00 uur moeten we weer op.

 

Dag 22

 

Om 5:00 uur staan we op pakken gauw onze laatste dingetjes in en lopen naar de truck om de bagage erin te doen. Tegen 6:00 uur rijden we weg richting Johannesburg een afstand van 920 km. er is nog en Duits stel die ook naar Johannesburg gaat en zijn we met zín vieren.

Onderweg wordt er diverse keren gestopt om te eten, drinken en plaspauze, we slapen erg veel dit was ook mogelijk want een truck van 24 personen voor 4 is luxe.

 

Na ruim 12 uur rijden komen aan bij de grens en de plek waar we zullen overnachten. We hadden al met Lesly afgesproken dat als er de mogelijkheid was om te upgraden naar een kamer dat we dit wel graag zouden doen. Onderweg wordt hierover al contact opgenomen en is er als het goed is 1 kamer vrij. Bij aankomst willen ook de Duitsers een kamer maar helaas zij mochten weer hun tentje opzetten, wij hadden geluk en komen in een huisje terecht, wat er eigenlijk best wel luxe uitzag. Een behoorlijke kamer, terras, badkamer en een mini bar, goed vertoeven dus. We nemen een douche en gaan naar het terras om wat te drinken

Daarna eten we wat en gaan bijtijds naar bed.

 

Dag 23

 

Om 7:00 uur vertrekken we voor het laatste stukje naar Johannesburg een rit van nog eens 4 uur. Tegen 14:00 uur komen we aan bij het hotel waar we vanavond weer opgehaald worden voor onze terugreis naar Nederland. We krijgen met veel pijn en moeite een kamer, we hadden nl het idee dat dit erbij zat maar een paar weken na thuiskomst bleek toch niet het geval te zijn. We nemen afscheid van Lesly, geven hem tip (weer als enige) en gaan naar onze kamer. Trekken nog even wat makkelijks aan en gaan wat eten en drinken op het terras. We lopen een rondje maar alles is dicht en zitten weer wat op het terras, internetten wat en gaan dan even lekker douchen. De rest van de spullen inpakken en we zijn klaar voor vertrek, nu alleen nog wachten totdat ze ons ophalen.

 

We hadden inmiddels al gebeld dat ze ons om 20:00 uur op zouden pikken bij het hotel en de chauffeur was ook keurig netjes op tijd. Op de luchthaven ging het niet zo zoals het zou moeten zijn. Weer elektronische tickets maar ook hier waren we nergens bekend. Toch maar even vragen aan een grondsteward die ons via een informatiebalie hielp aan onze instapkaarten. Achter de douane nog even geshopt om de laatste rand op te maken en tegen middernacht vliegen we onderweg naar huis.

ís Morgens vroeg komen we aan op Schiphol nemen nog even een bak koffie en zoeken onze trein die ons naar huis brengt.