thailand

 

 

Thailand

2002

 

 

 

Dag 1

Vroeg op, Sandra en Pieter waren om 06:00 uur al bij ons.
Om 13:00 uur vertrekt het vliegtuig richting Bangkok en we hebben een reis van ongeveer 11 uur voor de boeg. Om 15:00 uur moeten de gordijnen al dicht en gaat het licht uit. Dit lijkt ons een beetje vreemd maar misschien is het om te wennen aan het tijd verschil. Beetje lezen, dommelen en boven India hangt een enorme onweer bui.

 

Dag 2
Om 4:30 uur kwamen we in Bangkok aan en om 5:30 uur hadden we de kans om ons eerste sigaretje aan te steken. Anderhalf uur later waren we bij ons eerste onderkomen, het Bangkok-Palace hotel. Om 7:00 uur konden we op onze kamer, eerst onze natte kleren uit (deze waren nu al klam door de warmte). De wekker op 10:00 uur gezet om even een tukkie te doen maar dit ging al meteen mis. We werden om 12:30 uur pas weer wakker. Even opfrissen en naar het reisbureautje, deze zat in ons hotel op de 3e etage. Hier konden we onze reis even doornemen en we kregen div. vouchers die we nodig hebben voor o.a. de nachttrein naar Chiang Mai. Even een klein rondje gelopen om Bangkok te verkennen (het is bloedheet), en ons eerste biertje genomen, (90 bath). We dachten dat dit goedkoop was maar er komt bijna overal 7% btw en 15% bedieningsgeld boven op dus het biertje was meteen 110 bath.

 

silom1

Om 18:30 uur werden we opgehaald om naar een culturele dinershow te gaan. We kwamen terecht in Silom-Village, een heel groot restaurant waar ook diverse shows werden opgevoerd. Het was even schrikken met binnen komen, vooral voor de wat ouderen want de tafels waren ongeveer 40 cm. hoog. Later bleek dat er onder de tafels een soort loopgraaf was waar je de benen kwijt kon zo dat je toch gewoon kon zitten. Als we tussendoor een sigaretje wilde roken moesten we naar buiten. De show die we te zien kregen was schitterend, zo ook de dames (misschien waren het wel heren, in Thailand weet je maar nooit) zoals je kunt zien.

silom2

Na de show hebben we ons af laten zetten bij de night-market. Hier is het ontzettend druk en alles is er te koop. De handel gaat van souvenirs tot rolexen en volgens de ploppers zijn zelf de dames bij de night bars te koop (in ieder geval voor een paar uur). Ze lopen zelfs met prijslijsten met de namen zoals "missie wet" en "missie pingpong" en de tarieven van de dames op straat.
Terug naar het hotel met de tuk-tuk, dit is een kruising tussen een brommer en een taxi. Mooie ervaring, met een noodvaart midden in de nacht door Bangkok.

 

Dag 3
De wekker op 7:00 uur gezet om alvast aan de tijd te wennen. Heerlijk ontbeten en koffie gedronken en daarna weer een rondje gelopen. vlak naast het hotel loopt een spoorlijntje waar de armste van de armste op nog geen meter van de rails af wonen. Aan de overkant van de straat is nog een marktje waar het ongelofelijk stonk, we zijn er nog over heen gelopen en wat je daar zag is niet te geloven. Vis die volgens ons al 3 dagen in de zon lag, kikkers met de poten aan elkaar gebonden en verlepte groenten.
In het hotel maakten we kennis met Henk en Aly, (een leuk stel uit Twente met twee dochters) die dezelfde tour gaan doen als wij. Zij hebben kunnen regelen om vanuit Chiang-Mai terug te vliegen i.p.v. 14 uur met de bus, wij besluiten om dit ook te doen. Ook dit ging simpel op de 3e etage. Om 11:00 uur werden we opgehaald voor de klong-tour, klongs zijn een soort kanalen waar de mensen langs wonen. We gaan eerst met een expresboot via de Chao Praya rivier naar het noorden van Bangkok en we moeten in steeds kleinere bootjes over stappen. Na ongeveer 45 min. zijn we er. Onderweg zien we allerlei paal woningen en een heleboel Wats (tempels), hier en daar zwemmen kinderen of staan volwassenen zich uitgebreid te wassen. De klongs worden steeds smaller en soms denk je dat je bij de mensen door de tuin of de badkamer vaart. Op een gegeven moment zaten we nog maar in een vier persoons speedboot met Wil en Wiets (dit stel zal nog vele malen terug komen in dit verhaal) en deze ging zo hard dat hij begon te stuiteren. Later weer overstappen op steeds grotere boten.

rivier1k

rivier8k

tklong32

vrouw%20in%20bootje

's Avonds zijn we gaan we eten in het hoogste restaurant ter wereld, dit zit op de 78ste verdieping van het Baiyoke Sky Hotel.
Heerlijk Thai gegeten en genoten van het uitzicht. Het was een heldere avond en je kon kilometers ver kijken, en het enige wat we zagen waren duizenden auto's die allemaal de stad in wilden. De toegangswegen zijn 8 banen breed en 's morgen gaan er 7 banen de stad uit en 's avonds 7 banen de stad in. Bangkok heeft incl. de toeristen en de zakenmensen ongeveer 12 miljoen inwoners.
Naar beneden gingen we met een lift via de buitenkant van de toren wat een hele bijzondere ervaring is. Nog een rondje gelopen (overal staan kraampjes tot laat in de avond) en daarna naar de hotel bar. Hier kwamen we eigenlijk voor het eerst in gesprek met Wil en Wiets.

bangkok23-1

Dag 4
Voor vandaag staat er een tour op het programma met de bezichtiging van de marmeren tempel de Wat Po en het Grand Pallace. Het is weer goed warm en als we een stukje willen filmen denken wij dat onze nieuwe camcorder het heeft begeven. Gelukkig is het alleen maar condens, Ik heb hem vannacht op tafel laten liggen om op te laden (onder de airco), dus voortaan opladen in de tas. Bij de Wat Po is een hele grote liggende Boeddha, helaas stond deze helemaal in de steigers dus geen foto of film. Alles hangt vol met vlaggetjes want het is binnenkort nieuwjaar (andere jaartelling). Het is best indrukwekkend om eens zo'n grote tempel te bezoeken (er staan er nog een paar op het programma) maar als wij er een of twee hebben gezien, weten wij het wel.
Ook het Grand Pallace was erg mooi en indrukwekkend. Die grote gouden toren is beplakt met duizenden tegeltjes van 2x2 cm.

 

Bij de uitgang van het paleis stond ook nog een vent met een slang waar je mee op de foto kon. Zoals je ziet vond Ria dit prachtig.
Later gaan we lunchen op een boot en krijgen een uitgebreid Thai buffet, als we op een gegeven moment naar buiten gaan om een sigaretje te roken kwamen er weer een stelletje opdringerige verkopers aan met allerlei waar. Een van hen een vrouwtje bleef maar achter Wil aan lopen om hem een parasolletje aan te smeren en ze wist niet van ophouden. Na een tijdje werd Wietske zo kwaad dat ze begon te schelden tegen die meid en toen begreep ze wel dat ze moest stoppen.
Ook zijn we nog in een hele grote juwelierszaak annex goud smederij geweest waar ze robijnen enz. aan het slijpen waren. Heel mooi maar voor ons te duur.
Om 16.30 uur waren we weer terug in het hotel, tickets voor de nachttrein halen, koffers vol gegooid en uit eten. Lekker op een terras gamba's mosselen en diverse soorten slakken gegeten. Nog wat drinken in de hotelbar (en wie zaten daar weer?) goed geraden. Slapen want om 5:00 uur loopt de wekker.

Paleistempelkriaslang1

riaboomFM1floatFM2

Dag 5
Zoals gezegd, vroeg op. Om 6:30 uur worden we opgehaald, we gaan voor een paar dagen weg. alles wat we nodig hebben zit in de rugzakken en de rest zit in de koffers, deze konden we in het hotel laten staan.
Toy is onze gids voor de komende 3 dagen en ze heeft haar zieke agopornis bij zich, deze had een zeer pootje want hij was met kooi en al van de muur gevallen en toen zat hij met zijn pootje tussen de spijlen.

Eerst gingen we langs bij een kokosnoot plantage, waar we hoorden dat de noten vroeger door apen werden geplukt en tegenwoordig doen ze dit zelf. Ze maken een soort ladder van een stuk bamboe en klimmen naar boven. De volgende stap deze dag is een bezoek aan de floating market. Dit is een markt waar de meeste handel wordt gedreven vanuit bootjes. We moeten hier weer met een long-tail boot naar toe. Onderweg zien we nog diverse gekko's bij de paalwoningen zitten. Op de markt verkopen ze van alles, het is niet echt duur maar ze vragen overal veel meer voor als in Bangkok (beetje toeristisch). We zijn gelukkig vroeg en daardoor de grootste drukte net voor. Na een uurtje in een soort van roeiboot zijn we weer terug bij af, waar het inmiddels goed druk begon te worden. Het was nu voor iedereen filevaren. Het is weer tijd om in de bus te stappen, we gaan naar de brug over de Kwai, het oorlog museum en de militaire begraafplaats.
We stoppen eerst bij het museum, dit is een oude barak met allemaal foto's kranten knipsel enz. waarop je kon zien hoe de "dodenspoorlijn" aangelegd is en hoe de Jappen zich die tijd gedroegen. Vreselijk. Daarna was de begraafplaats aan de beurt, hier zijn 7000 graven waarvan er 2350 van Nederlanders zijn.

brug1kkerkhofk

Na een klein stukje bussen kwamen we aan bij "The bridge on the river Kwai" dit is niet de originele uit de oorlog (die is gebombardeerd) maar deze is een stukje verder opnieuw gebouwd. Het is een smalle brug waar je gewoon overheen kunt lopen en aan de zijkanten zijn uitstulpingen waar je kunt gaan staan als er een trein aan komt. Om 3:00 uur kwam de trein en wij stonden net met z'n allen op de brug, dus allemaal even opzij voor de trein. Veel foto's gemaakt, met wat later bleek een kapot toestel. Later hebben we nog foto's opgestuurd gekregen van Henk en Wil.

We gaan weer verder met de bus naar onze overnachting plaats. We komen aan bij River Kwai Village, een prachtig hotel met zwembaden en ligt aan de Kwai.
Even gezwommen met z'n allen en op een gegeven moment kregen Ria en Wietske commentaar van een ..ut die ook met ons mee reisde, dat het geen gezicht was om op DIE leeftijd nog in bikini te lopen (ze zijn beide nog geen 40), deze dame heeft ook voor de rest van de tocht niet veel goeds meer kunnen doen. Lekker bij het zwembad zitten borrelen en 's avond uitgebreid uit eten. Ook Henk, Aly en de meiden waren met ons mee op de tour deze zouden de rest van de vakantie bij ons in de groep zitten.
We lagen nog geen 5 min. in bed toen we een vreselijk gegil en geschreeuw hoorden, met een hoop kabaal en helemaal in paniek stonden de dochters op onze deur te rammelen en papa papa te roepen. Ad vloog uit bed om te vragen wat er aan de hand was, toen bleek er een kakkerlak boven op een randje in hun kamer te zitten. Ad heeft dat ding op de grond geslagen en Henk, die was onder tussen ook gealarmeerd is er maar boven op gaan staan. Verder lekker geslapen.

Dag 6
Na het ontbijt gingen we weer verder met als eerste een stop bij de Erawan-waterval. Deze heeft 7 plateaus die je kon beklimmen dit was een wandeling van 2500 mtr. en waar je minimaal anderhalf uur over zou doen om boven te komen. Dit werd afgeraden door Toy, omdat daar geen tijd voor was. Wij zijn wel naar boven gegaan en waren op tijd weer beneden, het was wel doorlopen geblazen maar zeker de moeite waard. Hoe hoger je kwam, des te blauwer werd het water.

waterval17kwaterval15k

Na de lunch gaan we met het boemeltreintje over de dodenspoorlijn. Via houten bruggen langs de River Kwai. We rijden terug naar waar we hebben geluncht en stappen in een long-tailboot en na 45 min. varen komen we aan bij ons volgend overnachting adres, een Floatel (een drijvend hotel) waar geen stroom is en alles wordt verlicht d.m.v. olielampen.

floattelzijaanzichtesther

We zijn nog naar het Mon dorp geweest waar 4 van onze groep een olifantentocht gaan maken. Zij gaan naar het zuiden van Thailand waar ze dit niet meer kunnen doen. Daarna zijn we aan de bar gaan zitten en hebben ongelofelijk gelachen met Wil en Wiets, tranen hebben we gelachen. Na het eten was er nog een show met Mon dansen, maar het was er zo heet binnen dat we maar buiten zijn gaan zitten. Na het dansen hebben we ons met 8 personen laten masseren. We moesten met een boot in het donker naar een andere floatel en hebben daar een Thaise massage gehad van 1 1/2 uur.
Ad, Wil en Henk zijn in de bar gebleven en toen wij terug kwamen hebben elk ook nog een biertje genomen. De heren moesten plassen en gaan op een rijtje staan en plassen in de Kwai waarbij Henk zijn hoofd stoot en bloedde als een gek. Ik heb gauw onze verbandtrommel gepakt en hebben we Henk een pleister opgeplakt. Om 0:30 uur gaan we naar bed.

Dag 7
4:30 uur De vogels beginnen al te fluiten terwijl het nog niet een licht is, maar het is een schitterend gehoor en we dommelen wat verder met een serenade op de achtergrond. Voor het ontbijt worden de olifanten gebadderd bij ons hotel en deze duwen gelijk weer het hotel op z'n plaats. Na het ontbijt gaan we weer richting bus en na 15 min. varen gaan we eruit en moet een trap van 300 treden beklimmen om bij de Kaeng Lawa grot te komen. Het was geen mooie grot maar zijn toch nog een paar slangetjes tegengekomen. Weer beneden gaan we verder met de boot en de bus richting Bangkok. In Katchanaburi stoppen we nog voor de lunch waar Ria echt Thai (Jungle Spici) heeft gegeten. Om 15:45 uur zijn we terug in het hotel waar we in de lounge wachten totdat we naar het station worden gebracht. Om 17:45 uur worden we opgehaald voor de nachttrein naar Chiang Mai, als we ons hebben geÔnstalleerd gaan we nog even het station op om eten en drinken te halen. Om 19:40 uur vertrekt de trein en na een paar biertjes gaan we met Wil, Wietske en Henk naar de restauratie wagen die eigenlijk voor reizigers al gesloten was het zat vol met personeel maar we mochten toch nog gaan zitten en wat drinken. De warmte in de restauratie wagen sloeg bij Henk in als een bom, hij werd dronken en viel in slaap. We hebben met z'n vieren nog wat gedronken en zijn toen gaan slapen.

 

Dag 8
6:30 uur Het begint al licht te worden en langzaam begint iedereen wakker te worden. De trein heeft een uur vertraging opgelopen en komen we om 10:00 uur aan in Chiang Mai. Daar staat een busje en een jeep op ons te wachten om ons naar het hotel te brengen. Sugar een gezellige dikke kleine Thaise brengt ons in de jeep. Onderweg merken we al het een en ander van het Sonkran feest, overal wordt al met water gegooid.
Sonkran is het Thais nieuwjaar die begint op 13 april en eindigt op 15 april in sommige plaatsen tot 17 april. Vroeger werden de mensen met een klein bekertje begoten met water en jasmijnblaadjes en werden zo het nieuwe jaar ingezegend. Tegenwoordig is het een groot waterspektakel.

Bij iedere winkel, restaurant of hotel staan grote bakken met water, daarin worden hele grote klompen ijs in gedaan die met pick-up trucks langs wordt gebracht. Een ieder die water nodig heeft kan hieruit zij portie halen. Er wordt gespoten met waterpistolen, waterkanonnen, bakjes, hele emmers en zelfs met de tuinslang. In het hotel aangekomen ons even opgefrist en toen naar buiten wat niet lang geduurd heeft we lopen om de hoek en hebben gelijk de eerste lading water te pakken. Gauw terug en het een en ander in het hotel achter gelaten. Watercamera mee en om de buikbuidel een plastic tasje gedaan. Toen ons overgegeven aan wat komen zou.

De hoofdstraat was een gekkenhuis vol pick-up trucks met bakken water, niemand was veilig, alleen op de winkels en kraampjes mocht niet worden gegooid.
1 Straat was afgesloten daar waren hoofdzakelijk kinderen bezig met water pistolen en kleine bakjes. Wij hebben ook een waterpistool gekocht en hebben fanatiek meegedaan. In 1 straat werd je alleen maar bewaterd met emmers, doorweekt waren we en het plastic tasje had weinig zin meer daar was inmiddels ook water ingekomen en zo ook in de buidel daar lag een plas water in van 2 cm. Alles doorweekt, sigaretten, geld en wat er verder in zat. Een ervaring om nooit te vergeten, moeten ze hier in Nederland ook doen i.p.v. vuurwerk en knokken. Dit is veel gezelliger.

sonkran3sonkran2

's Middags hebben we nog een nieuw fototoestel gekocht zodat we de rest van de vakantie toch nog foto's konden maken. Om 19:00 uur worden we opgehaald voor een culturele avond. Het eten was niet zo goed als wat we tot nu toe gehad hebben en het dansen hadden we ook wel gezien. We zijn niet zo van die cultuur freaken. We zijn lopend terug gegaan naar het hotel en kwamen onderweg Wil en Wiets tegen bij de Belg. (een restaurantje schuin tegenover het hotel) Dag 9
Vandaag gaan we naar de Gouden Driehoek, de grens tussen Thailand, Laos en Birma. Sugar is onze gids en de eerste stop is bij een heetwaterbron waar je duiveneieren kon koken. Daarna zijn we naar een tempel gegaan die werd gerenoveerd en waar een gigantische boom stond. Dit is de nationale boom van Thailand en wordt gebruikt om voor Boeddha te bidden.
Na een uur rijden en onderweg natuurlijk begoten met water komen we aan bij de Gouden Driehoek. We stappen op boten en varen over de Mekong eerst langs de grens met Birma met daar een enorm casino. Je betaald daar $ 100,00 borg en als je al je geld hebt verloren dan krijg je een hotel overnachting aldaar en zorgen ze dat je terugkomt in je hotel.
Naast het casino woont het personeel wat daar werkt in hutten langs de rivier. En ook hier zie je weer dat de mensen zichzelf en hun kleren wassen in de rivier. Het is alleen zo zonde dat ze van de rest zo'n puinhoop maken, dit zie je in de miljoenenstad Bangkok niet. Daarna varen we naar Laos en moeten 20 bath p.p. aan visum kosten betalen. niemand had zijn paspoort mee maar we hebben toch nog een stempel weten te bemachtigen. In Laos maken ze whisky met slangen erin. Er staan diverse soorten python, boa constrictor, gekko etc. en Sugar vraagt of we willen proeven. Dit slaan wij natuurlijk niet af wij proberen alles. De rest zag er vanaf met de smoes ik lust geen whisky. Het smaakte er niet eens naar het leek meer op tequila.
Na de lunch (een zeer uitgebreid buffet) gingen we naar een uitzichtspunt waar je goed de 3 landen kon zien en overal zie je kinderen in klederdracht voor geld met je op de foto willen. Daarna de grens met Birma, inmiddels begint het aardig warm te worden in de bus en doen we de raampjes open en natuurlijk krijgen we een emmer water naar binnen Nadine (een van de meiden) was drijfnat, mede dankzij Ad die het aan zag komen en gauw bukte. De grens met Birma konden we niet over dat was te duur voor even een kort bezoekje.

Op de terugweg gaan we langs de bergstammen Akha en Yao die bijna tegen elkaar liggen. De Akha hebben 2 bomen staan waarvan de ene is uitgesneden met een vagina en de andere met een enorme penis. Wanneer de mensen daar trouwen is er een apart hutje waar ze gemeenschap mogen hebben, ze mogen niet bij elkaar slapen. Als ze een tweeling krijgen wordt er 1 ter adoptie beschikbaar gesteld vroeger werd er 1 van gedood. Een tweeling brengt volgens hun ongeluk.
De vrouwen hebben gitzwarte tanden, hoe zwarter hoe mooier. Als je witte tanden hebt ben je volgens hun een leugenaar.

Als we 's avonds terug zijn in Chiang Mai vinden we Wil en Wiets bij de Engelse pub (naast de Belg) waar we om 24:00 uur op Ria haar verjaardag drinken. Zij ontvangt haar eerste cadeautje, een mini sarong en een stress balletje voor de trektocht. Er is n.l. een zeikstel (..ut met haar vriend) die ook de trektocht gaan doen, alles is vies, warm, eng, vermoeiend en ga zo maar door.

zwarte%20tzwarte%20tanden

verjaardag

Dag 10
Vandaag een vrije dag en hebben lekker geluierd aan het zwembad van het Empress hotel. Aliy, Henk, Tamara en Nadine zijn er ook. Lekker gezwommen en onder een parasolletje gelegen, Ad met 1 kant in de zon die s avonds aardig verknetterd was.
's Avonds lekker wezen eten bij een visrestaurant bij ons hotel om de hoek met Wil en Wiets. We wisten niet wat we moesten bestellen en de serveerster zou wel regelen dat we van alles wat kregen. Nou dat hebben we geweten. Eerst een grote schaal gamba's en een schaal mosselen, daarna inktvis, roodbaars, krabbenpoten en krab met van alles er doorheen gebakken wat een beetje pittig was met rijs en groente. De rekening viel een beetje tegen: 4 pers. eten (een beetje weinig)

8 flessen bier, 4 koffie met wat erbij, 2200 bath

(Ä 57.00)schande. Dit is in guldens 32.00 p.p. dat ze het ervoor kunnen doen. Nog even een afzakkertje genomen in de pub en toen gaan slapen.

Dag 11
Vandaag gaan we naar de ambachtsmarkt en naar de Wat Prasart (tempel).
Als eerste bezoeken we een parasolletjes fabriek en zien hoe ze gemaakt en beschilderd worden. Je kon zelf ook iets laten beschilderen voor een paar bath, bijv. je fototas of je heuptasje. Hierna was een zijde weverij aan de beurt. Hier zag je het zijde proces van rups tot jurk. Als laatste bezochten we een zilversmederij, hier waren ze met een project bezig waar ze al twee jaar op aan het kloppen waren. Voor dat we naar de tempel gingen kwamen we nog bij een bergstam de Hmong genaamd, mooie klederdracht maar erg commercieel, voor iedere foto die je wilde maken moest er eerst geld op tafel komen.

zilversmid

monniken

Na een tijdje rijden waren we bij de Wat Prasart tempel, we konden kiezen hoe we naar boven wilde gaan. We hadden de keus uit een kabelbaan of de trap met 293 treden, wij hebben de trap genomen. Eenmaal boven waren we flink moe door de warmte en het waren toch wel veel treden. Er waren veel altaars en ruimtes waar je Boeddha kon aanbidden en natuurlijk liepen er heel veel monniken. We zagen hele galerijen met klokken, waar je aan kon bellen en dit gelde ook als een gebed, dus zoals je al begrijpt, Ria en Wiets hebben heel wat gebeden. Ria kreeg van de gids een armbandje voor haar verjaardag, dit was speciaal gewijd door een priester. Er is ook nog een monument waar urnen in gezet worden en op de tegeltjes kun je mooi zien dat ze hier 543 jaar voor lopen. Raar gezicht zo'n grafschrift, geboren in 2473 en gestorven in 2542. We hebben genoeg tempel gezien en gaan terug naar Chiang Mai, eerst een biertje in onze (inmiddels) Belgische stamkroeg en na een uur nemen we afscheid van Wil en Wietske, zij gaan verder in het zuiden van Thailand vakantie vieren en wij gaan naar het noorden voor onze trektocht. Even nog wat boodschappen doen, en als we terug komen zitten ze er nog. Dus nog maar een biertje en weer afscheid. Hierna naar het hotel om de koffers te pakken, maar we besloten om toch nog maar even een rugzak bij te kopen. Weer de stad in, weer langs de Belg en wie zitten daar ?????. Dus biertje afscheid nemen enz. dit is de hele avond zo door gegaan.

 

 

Dag 12
6:00 uur loopt de wekker af, de dag van de trektocht breekt aan. Ontbijten, douchen en uitchecken. Wat er nog op de kamer ligt aan chips enz. hebben we bij W&W voor de deur gelegd. Om 9:15 uur werden we opgehaald en reden we naar het hotel van Henk en Aly, deze gingen ook mee met de meiden. Later nog ergens drie mensen opgepikt, Carmal uit Nieuw Zeeland, Victor uit Canada en Kuhmi uit Japan, deze werd meteen Ushi genoemd. Onderweg nog proviand in slaan, nog een uur rijden en lunchen. Na de lunch hebben we onze eerste wandeling, berg op, naar een waterval. Het is heet, steil en soms moeten we behoorlijk klimmen. Aly begon na een paar honderd meter al te protesteren (Henk had een veel te zware route uit gezocht). Als we eenmaal boven zijn is er niet veel water, net genoeg om een beetje af te koelen, kop er onder en bijkomen. Tamara en Nadine konden zich niet opfrissen want anders zou de make-up door lopen. Ze hebben daar boven wel besloten om voor de rest van de trekking zich niet meer op te maken. Even later kwam Henk en Aly heeft het niet gehaald.

ad%20waterval

heetwaterbron

Weer de jeep in en verder. We komen aan waar de trektocht echt zal gaan beginnen maar eerst gaan we zwemmen bij een watervalletje, heerlijk koel water daar knap je van op. Na ongeveer een 1/2 uur lopen komen we bij heetwater bronnen aan welke nog echt borrelen. De gidsen hadden eieren meegenomen en die werden natuurlijk gekookt. Het was een welkom tussendoortje al waren ze wel heel erg heet, maar koud water om ze af te spoelen was er niet. De weg wordt vervolgd met een pittig stukje lopen, ruim 2 uur omhoog, de warmte en ook nog eens de rook, die je adem stokte. Overal waren ze aan het branden voor de jacht en voor de groei van de jungle. We moesten ook nog aardig doorlopen want de brand kwam onze richting uit. Aly en Henk bleven een beetje achter, Aly kon niet meer en Henk heeft Aly haar rugzak overgenomen. Zij hadden inmiddels een eigen gids en om het kwartier werd er even gestopt om op adem te komen en te wachten tot de rest er was.

huisje

Wij liepen voorop met Nadine en Tamara en hadden dus ook de langste pauzes. Na enige tijd komen we aan in het Karen dorp waar we zullen overnachten. Ons bedje ligt al gespreid en als de gidsen met de lokale bevolking aan het eten beginnen gaan wij ons douchen in de rivier. We moeten even wachten op een paard daarna zijn wij aan de beurt. Via een bamboe stam kunnen we ons douchen en hebben een bakje meegekregen om ons af te spoelen.Om 19:00 uur gaan we eten, de gidsen hadden een lekkere maaltijd bereid. Nog een biertje uit de koelkast (bak met water) gedronken en om 22:00 uur geprobeerd om te gaan slapen, maar Henk had ook een biertje op en hield iedereen wakker met zijn gesnurk.
's Nachts werden we wakker van de kou en hebben toen maar een trui aangetrokken. We hadden wel 4 dekens maar 2 gebruikten we als hoofdkussen, 1 als onderdeken (voor de wind die door de vloer waaide) en 1 over ons heen getrokken.

huisje2

trekking%20topriviertje

Dag 13
We zijn heel vroeg wakker het is nog donker maar gaan toch uit bed (vloer). We zouden om 9:00 uur gaan vertrekken maar om 8:00 uur stond iedereen klaar en zijn vertrokken. Weer berg op en weer die smerige rook. Na enkele uren zijn we op de top en hebben gewacht op Aly en Henk. Een pittige tocht waarbij het op een bepaalde hoogte ook nog eens vochtig warm was. Naar beneden lopen duurde ook ruim een uur en sommige stukken waren heel erg steil. Diegene die geen kisten aan hadden gleden dan ook regelmatig naar beneden.

olifant

Op een gegeven moment zien we een dorpje en denken dat we er zijn. Foute gedachte we moesten nog een keer omhoog. Na een heerlijke pauze bij een beekje waar we heerlijk hebben kunnen afkoelen en gewacht hebben op de rest, gaan wij weer verder. Er zijn enkele die later aankwamen die er helemaal door heen zaten, huilen en schelden; ik wil niet meer, ik ga niet verder, ze komen me maar halen.Na een uur berg op met Carmel, Nadine en Ushi haakt ook Ushi af. De gids loopt nog een eind met ons mee en wijst ons dan de weg waar we heen moeten.
Hij blijft daar om de weg te wijzen aan de anderen. Na een 1/2 uur zien we de rivier beneden ons, daar moeten we heen en om 11:45 uur zijn we er. Gauw wat drinken en een duik nemen. De laatste kwamen een uur later aan, maar iedereen heeft het gehaald. Na de lunch gaan we verder op een olifant, wij mochten als enige op zijn nek zitten. Ad is als eerste gegaan en daarna heeft Ria heerlijk gezeten en gelegen en is bijna in slaap gevallen op de kop van de olifant.

Na ongeveer 1 1/2 uur op de olifant moeten we nog 45 min. lopen naar de nederzetting van de Parong. Aly, Henk en Ushi gingen verder op een bamboevlot. Ze hadden het bier al koud staan en hebben daar gretig gebruik van gemaakt, heerlijk bij het kampvuur. Onze slaapplaats is dit keer luxe, een matrasje op de grond, alleen de klamboe was een beetje krap met 3 personen onder een klamboe, wij zaten zonder. Maar er is geen vlieg of ongedierte te bespeuren, beetje inspuiten met muggenzooi en slapen. 's Avonds komt er een vrouwtje die massage wil geven, niemand dus, ze hadden hun eigen masseurs bij zich. En terwijl wij iedereen en nek of voetmassage gaven probeerde zij toch nog klandizie te krijgen wat niet lukte. De groep was blij met ons masseurs bij de hand.

Dag 14
Weer vroeg wakker gemaakt door de vogels. Er was iets vreemds aan de hand, de schoenen lagen binnen, we dachten eerst dat het had geregend maar later bleek dat het voor de inwoners was. Ze waren 's nacht komen struinen naar wat wij zouden hebben laten liggen. Victor sliep buiten in zijn hangmat en hoorde iemand en toen hij wat zei vroeg de diegene of ze een sigaret mocht pakken, ze heeft het hele pakje meegenomen en ook de halve fles whisky die wij op tafel hadden l;aten staan. Victor heeft toen samen met de gids de schoenen naar binnen gegooid anders waren we die ook kwijt geweest.

vlot

De bamboerafts worden klaargemaakt door de gidsen. Wanneer Ria naar de WC moet is het erg druk en gaat ze naar de rivier om te plassen. Ria ziet prachtig vlinders maar is zich ook rot geschrokken, terwijl ze zit plast ze een slang op zijn kop die tussen haar benen door gaat. Ze wist niet hoe snel ze haar broek moest ophalen.
Na lang bekijken, balans zoeken en nog meer bamboe eraan knopen gaan we eindelijk op weg. Wij hadden een heel breed vlot er stonden er dan ook met 8 personen op. De andere vlot was wat smaller daar gingen ze met 5 personen op. Lekker relaxed genieten van de natuur varen we de Ping rivier over. Wanneer er een ruig stuk kwam moesten wij eraf en de gids, Ad en Victor manoeuvreerde het vlot tussen de rotsen door. Soms liepen we boven op een rots vast en met veel geweld en springen kwamen we dan weer los. Als we een rotspartij achter ons hadden dan moest er eerst gerepareerd worden voordat we verder konden.

vlot2

Door alle schade die we hadden opgelopen liepen we ver achter maar na een serieus obstakel komen we bij een diep gedeelte aan waar we even kunnen zwemmen en bijkomen.
Na 3 uur varen door een prachtig gebied wat jammer genoeg wordt aangestoken komen we bij onze landingsplaats. Maar goed ook want ons vlot hield het niet langer vol. We staan bijna tot aan onze knieŽn in het water en zijn onderweg 2 stammen verloren de rest zit ook niet al te vast meer. Een nieuwe rotspartij had het nooit meer gehouden.
Tijdens de lunch speelden de gidsen een heerlijk deuntje op een gitaar dat was best even gezellig. Nog een laatste klim van 10 min. en dat was dan een trektocht van 3 dagen met een temperatuur van 43 graden in de schaduw.
Victor had n.l. een thermometer bij zich. Als we terug zijn in Chiang Mai gaan we eerst bij de Belg een biertje kopen en daarna pas inchecken in het hotel. Voor 's avonds afgesproken met Aly, Henk en de meiden om lekker T-bone te eten bij de Belg een gezellige afsluiter van de trektocht.

 

Dag 15
Lekker uitgeslapen 7:30 uur pas wakker. Lekker ontbijten, douchen en buiten op het terras koffie gedronken. Fotorolletjes weggebracht en met de tuk tuk naar de snakefarm. De chauffeur gaf behoorlijk gas want anders zouden we te laat komen. Leuk zo'n show maar op een gegeven moment zijn we toch wel erg geschrokken. Ze waren een slang uit z'n kist aan het halen en gooien het ineens vlak langs ons gezicht, bleek het een stuk touw te zijn. Terug met de tuk tuk ging wat rustiger en hij heeft ons bij het hotel afgezet en zijn toen naar het Park Hotel gelopen wat een 1/2 uur in beslag nam. Het was bloedheet en kwamen bezweet aan, maar het zwembad lag klaar om af te koelen.
Ons laatste avondmaal hebben genuttigd in het visrestaurant. Het was weer heel erg veel en weer heel erg lekker. Daarna nog even bij de Belg afscheid genomen van de serveersters Uthi en Ping die zouden we morgen niet meer zien.

 

Dag 16
Laatste dag, inpakken en uitchecken. Lekkere bak koffie op het terras en het laatste fotorolletje weggebracht. Daarna lekker wandelend naar het Park hotel lui aan het zwembad gelegen en gezwommen. Om 17:00 uur bij de Belg onze provisie (fles bier) opgehaald wij hadden hem heel wat klantjes bezorgd die eens een T-bone steak of een varkenshaas wilden eten i.p.v. rijst.
Om 19:00 uur worden we opgehaald door Sugar die ons naar het vliegveld brengt voor onze vlucht naar Bangkok. Om 21:15 zijn we in Bangkok en moeten tot 0:30 uur wachten voor we in konden checken. Om 3:00 uur gaan we het luchtruim in richting Amsterdam. Lekker nog een paar uurtjes geslapen en om 10:15 uur landen we op Schiphol. Om 12:00 uur zijn we thuis terugkijkend en nagenietend op een heerlijke vakantie.